Dnia 17 września w Studio Kulinarne Wszystkiego Słodkiego w Gdańsku odbyło się spotkanie dzieci z PKU do 12 roku życia wraz z ich rodzinami. Na uczestników czekało mnóstwo atrakcji. Tematem przewodnim była integracja sensoryczna. Dr Joanna Jagłowska zaprezentowała wykład nt. sensoryki u dzieci, ukazała nam jak ważną rolę pełnią zmysły w naszym życiu i przede wszystkim w naszej diecie. Dietetyk Justyna Drabik przekonywała nas do aktywnego i zdrowego trybu życia pokazując korzyści jakie dla naszego organizmu niesie aktywność fizyczna. Natomiast mama dziecka z PKU – Anna Drzazgowska przedstawiła prezentację dotyczącą terapii ręki, jak rękę ćwiczyć poprzez zabawę i na co zwracać uwagę, kiedy np. chwyt pisarski jest nieprawidłowy. W czasie kiedy rodzice się edukowali, nasi najmłodsi uczestnicy warsztatów aktywnie się bawili wraz z animatorami w pokoju pełnym sensorycznych doznań. Po części wykładowej, uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa Adriana. Tego dnia tematem przewodnim w kuchni były desery, które przygotowywały dzieci wraz z rodzicami. Etapem finalnym była konsumpcja wykonanych słodkości, które znikały w mgnieniu oka. Gofry, racuchy, babeczki i donaty były bardzo smaczne. Bardzo dziękujemy wszystkim przybyłym członkom Stowarzyszenia za udział w warsztatach oraz firmie Vitaflo i Poradni Chorób Metabolicznych w Gdańsku za organizację spotkania.
Serdecznie zapraszamy do zakładki Galeria, aby obejrzeć wszystkie zdjęcia z wydarzenia.